HISTORIEN OM VANDVÆRKET

Lige der hvor Nordvest, Vanløse og Frederiksberg mødes, har der ligget et vandværk siden 1903.

Du kender måske slet ikke Vandværket ved Borups Allé. Måske kender du det som Den Gamle Kedelbygning, Vanløse Vandværk eller Værket ved Nordvestvej…vi har valgt at holde fast i navnet Vandværket.

Den 1200m2 store bygning er tegnet af arkitekten Ludvig Fenger.
Som stadsarkitekt i København, stod Fenger for flere markante bygninger i København, heriblandt Københavns Hovedbrandstation, Vestre Fængsel og Øksnehallen.

I 1901 påbegyndte arbejdet på at skabe Københavns nye Vandværk. Vandværket stod klar til brug i 1903 og var aktivt indtil 1950, hvor man solgte en del af grunden fra og beholdte den nuværende bygning med Rentvandsbeholder og Maskinhus. Herfra blev det en del af Københavns Vandforsyning, hvor man arbejdede fra Maskinrummet indtil 2004.

I 2007 blev det gamle vandværk kortvarigt besat af en gruppe unge fra det forhenværende ungdomshus på Jagtvej 69. Det varede dog ikke længe, men man kan stadig se rester fra deres besøg i den kreative udsmykningen af væggene i Maskinrummet. Det var dog ikke første gang Vandværket blev besat. Under 2. Verdenskrig valgte tyske soldater at besætte Vandværket i forsøget på at tvinge civilbefolkningen til at overgive sig på grund af vandmangel. De havde dog overset et enkelt vandværk, så planen lykkedes aldrig.

Siden da har bygningen stået tom indtil 2018, hvor Rasmus Storgaard valgte at købe det gamle vandværk for at skabe et moderne forsamlingshus med plads til alle. Fra slutningen af året åbner vi Vandværket med fællesrum, kontorlokaler og café. Den smukke arkitektur ses stadig tydeligt og selvom bygningen bærer præg af mange års forfald, ønsker vi at bibeholde den historiske ånd og charme. Vi glæder os til at vise dig det!

Kilder: Københavns vandforsynings historie (1959), Københavns Vandværk 1859 – 1909: Historisk Beretning om Stadens Vandforsyning, Af Københavns Vandforsyning (1909)